Co kupić?
- 200 g ciasteczek maślanych
- 160 g kremowego serka
- 180 g białej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- kolorowe posypki, cukierki, wiórki kokosowe lub mielone orzechy
Jak przygotować?
Blachę (lub płaską tacę) wyłóż papierem do pieczenia.
Białą czekoladę (80 g) połam na kawałki, włóż do miski, a miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą (w tak zwanej kąpieli wodnej).
Ciasteczka rozdrobnij w robocie kuchennym na piasek.
W misce wymieszaj ciasteczka, serek i rozpuszczoną czekoladę.
Z masy uformuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułóż je na tacy. W każdą kulkę wbij patyczek do lodów.
Włóż tacę do lodówki, pozostaw na około 2 godziny.
W osobnych miskach rozpuść mleczną czekoladę i pozostałą białą czekoladę (100 g).
Lizaki wyciągnij z lodówki i maczaj je w miskach z rozpuszczonymi czekoladami, obsyp dowolnymi dodatkami.
Dopóki czekolada nie stężeje, przechowuj lizaki w wysokiej szklance.
Komentarze
agatazanin
Jaki serek?
ninanaumienko
eeee czy to bezpieczne dla brzuha
mamaVincenta
Jaki serek będzie najlepszy??