ANIA STARMACH

Czekoladowe tiramisu

8Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wspomóż się robotem
Wegetariańskie
Ania Starmach

Włoski deser w jednej z moich ulubionych wariacji – czekoladowe tiramisu. Sprawdź, czy pokochasz je tak, jak ja!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 4 żółtka
  • 3 jajka
  • 90 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 g sera mascarpone
  • 300 ml mocnej kawy
  • 50 ml amaretto
  • 1.5 opakowania biszkoptów podłużnych
  • Dodatkowo:
  • Wiórki czekolady do dekoracji

Jak przygotować?

  1. Czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do misy robota i roztop podgrzewając delikatnie misę robota do 60 stopni lub ustaw program roztapiania czekolady. Możesz też tradycyjnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

  2. Żółtka utrzyj z cukrem używając końcówki do ubijania białek.

  3. Partiami dodaj mascarpone, a następnie wlej powoli rozpuszczoną czekoladę.

  4. Białka ubij na sztywna pianę i delikatnie (już ręcznie) wymieszaj z masą z mascarpone.

  5. Kawę wymieszaj z amaretto.

  6. Biszkopty maczaj w kawie i układaj w formie.

  7. Biszkopty pokryj kremem czekoladowym, ten przykryj biszkoptami, potem znowu krem i biszkopty. Tiramisu wykończ wiórkami czekoladowymi

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...