Co kupić?
- 400 g dyni hokkaido
- 300 ml mleczka kokosowego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 obrane ze skórki pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- ryż jaśminowy
- duża szczypta kurkumy
- szczypta chili
- świeża kolendra
- sól, pieprz cayenne
- olej
Jak przygotować?
, szalotki, starty imbir, drobno pokrojoną papryczkę chili, dodaj kurkumę, pieprz cayenne.
Powstałą pastę przysmaż na odrobinie oleju, dodaj pokrojone w kostkę warzywa (z wyjątkiem pomidorów), tutaj).
(przepis na bulion znajdzieszGotuj na małym ogniu przez 25 minut. Pomidory obierz ze skórki, pokrój i dodaj do reszty gotujących się warzyw. Następnie dodaj sól, pieprz, gotuj przez 5–10 minut.
Podawaj z kolendrą i ryżem jaśminowym.
Komentarze
Ulcia
Proste, smaczne, zdrowe i kolorowe danie :) Mniam!
Dragon
pyszne ?
Tomasz
Pyszne.
concrete
Dzień dobry Pani Aniu, czy koniecznie musi być to dynia hokkaido? czy inna też się sprawdzi? Wydaje mi się, że dynia, którą mam to dynia zwyczajna. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Ania Starmach
może być inna, twoja ulubiona ;)
Gosia
Konkurs Same Pysznosci
Curry dyniowe z ciecierzyca
jadka
Witam!Mi wyszła zupa chociaz trzymałam się proporcji,może dlatego ze dusiłam pod porywką .
Ania Starmach
w daniu powinno być sporo sosu ;) świetnie smakuje wtedy z ryżem!
Anonim
Curry bez curry? I kiedy dać ziarenka kolendry? Już zrobione i się zastanawiam nad dodaniem ich…
Anonim
Tak, ale curry do curry musi być :) do dyni szczególnie pasuje :)
Ania Starmach
curry to nie tylko przyprawa ale też rodzaj potrawy ;)