Co kupić?
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g pieczonej dyni bez skórki (np. piżmowa lub hokkaido)
- 100 g mąki pszennej + do podsypania
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 gruszki
- 2 łyżki miodu
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- łyżka świeżego tymianku
Jak przygotować?
- Gnocchi
Dynię i ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodaj żółtko i jajko.
Z ciasta lep ruloniki i krój je na 1-2 centymetrowe kluski. Gotuj w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym, jak wypłyną na powierzchnię).
- Karmelizowane gruszki
Gruszki pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzana patelnię, dodaj miód, karmelizuj przez kilka minut, dodaj tymianek, ściągnij z ognia.
Gotowe gnocchi podawaj z pokruszonym serem i kawałkami gruszek.
Komentarze