ANIA STARMACH

Gnocchi dyniowe z gruszką

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Dyniowe gnocchi podane ze słodką gruszką i serem pleśniowym – to wytrawne danie, świetne na obiad lub kolację.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g pieczonej dyni bez skórki (np. piżmowa lub hokkaido)
  • 100 g mąki pszennej + do podsypania
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • łyżka świeżego tymianku

Jak przygotować?

  1. Gnocchi
  2. Dynię i ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodaj żółtko i jajko.

  3. Z ciasta lep ruloniki i krój je na 1-2 centymetrowe kluski. Gotuj w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym, jak wypłyną na powierzchnię).

  4. Karmelizowane gruszki
  5. Gruszki pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzana patelnię, dodaj miód, karmelizuj przez kilka minut, dodaj tymianek, ściągnij z ognia.

  6. Gotowe gnocchi podawaj z pokruszonym serem i kawałkami gruszek.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...