Co kupić?
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Dodatkowo
- cukier puder, bita śmietana lub świeże owoce do podania
Jak przygotować?
Oddziel żółtko od białka.
Wymieszaj mikserem.
Mocno rozgrzej gofrownicę.
, aż ciasto się przyrumieni.
Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.
Komentarze
Wiol-ka
Świetny przepis ! Nierozumie dlaczego tyle negatywnych komentarzy.
limonka00
Pomimo "mocno średnich" ocen postanowiłam, że itak spróbuje upiec gofry z tego przepisu gdyż nie wierzyłam, że może Pani jako jeden z moich autorytetów kulinarnych podać tak bezadziejny przepis. Wpisy moich poprzedników o konsystrncji ciasta jak zaprawy murarskiej jest w 100% trafne i zamiast chrupiących gofrów wychodzą gumiaste i niedobre w smaku. Pidpisuje się pod moimi poprzednikami: Szkoda czasu i składników! Wypróbowałam już kilka przepisów ale ten zasługuje na miano najgorszego. Jestem naprawde mocno zawiedziona.
papaya
Pani Aniu cholibka no coś Pani nie wyszło kurczaczki z tym przepisem Gorsze od kakaowego Wojtka. Polecam dodac troche wiecej mleka wtedy wychodza lepsze :) , ale ogolnie to szkoda czasu i skladnikow.
Wiol-ka
Nie wiem dlaczego Panu sie nie udaly gofry z przepisu Pani Ani, wlasnie zrobilam i wyszly idealne :)
Anonim
Pani Anno, naprawdę rozczarowała mnie Pani tym przepisem. Szkoda czasu i składników. Podzielam większość opinii, iż ciasto to konsystencja zaprawy murarskie, nie nadające się do pieczenia. Coś Pani poszło nie tak z tym przepisem.
angelikawrobel
Witam ja trochę zmieniłam przepis :)
Dałam masło zamiast oleju, cukier waniliowy oraz dodałam też serek waniliowy + więcej mleka – wyszły rewelacyjne :)
piotrek-k
Zalozylem specjalnie konto zeby moc dodac ten komentarz – uwazam ze warto ostrzec innych. Szkoda czasu i skladnikow – jestem pewny ze osoba ktora opublikowala ten przepis nigdy go w rzeczywistosci nie wyprobowala. Masa na gofry robiona zgodnie z przepisem ma konsystencje zaprawy musrarskiej – jest calkowicie bezuzyteczna, gofry wychodza twarde jak kamien. Generalnie szkoda czasu. Pozdrawiam.
P.s. Pani @Anno, warto poprawic lub usunac ten przepis bo szkoda marnowac skladniki i czas.
aleksandrakobelska
Przepis na gofry bardzo dobry. Ja dodaję jednak więcej mleka, bo jest za gęste. To są takie gofry jakie powinny być chrupiące, mięsiste i nie robiące się jak zużyta podeszwa zaraz po usmażeniu. Dziękuję Aniu za ten przepis.
mariola1979
Faktycznie wychodzą twarde :( Robiłam już gofry z innych przepisów i były pyszne, te niestety nie wychodzą. Nie wiem jak innym się udają i smakują, robię dokładnie wg. przepisu i z dobrych jakościowo składników. Gofrownicę też mam dobrą ? Dałam tez więcej mleka ale i tak są twardawe i w smaku beznadziejne. Szkoda :(
Agnieszka Rybarczyk
Pierwszy raz robiłam gofry z tego przepisu. Rewelacja ,chrupiące , super. Wcześniej nie mogła dobrać odpowiedniego przepisu, tak żeby dzieciom smakowały. Jeszcze dobrze nie zjadły , a już pytają się kiedy znowu zrobię . Gorąco polecam ,palce lizać.;)
aldonaSleziak
Robię po raz kolejny te gofry, mam NAPRAWDĘ starą gofrownicę, która ma chyba z 20 lat. Skupiłam się na zwiększeniu liczby składników 1,5x i zapomniałam dodać proszku do pieczenia… I wyszły i tak! Polecam przepis, a żeby gofry nie były twarde, to polecam krócej trzymać :-)