Co kupić?
- Ziemniaki
- 500 g ziemniaków
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- Kotleciki
- 1 szt polędwiczki wieprzowej
- Sos pieprzowy
- 200 ml śmietanki kremówki
- 0.5 szklanki wytrawnego białego wina
- 0.5 słoiczka zielonego pieprzu w zalewie
- 1 łyżka musztardy
Jak przygotować?
- Ziemniaki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C.
Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki. Wrzuć je do wrzątku i gotuj około 10–15 minut. Następnie przełóż do żaroodpornej formy, dodaj przekrojone pomidorki, czosnek i posiekany tymianek.
Dopraw solą i pieprzem, polej obficie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
- Kotleciki
Polędwiczkę wieprzową pokrój na mniejsze kawałki (3–4 lub 4–6 w zależności od wielkości polędwiczki). Obsyp je solą i pieprzem, lekko spłaszcz dłonią i smaż na patelni przez kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu pozwól mięsu odpocząć przez kilka minut.
- Sos pieprzowy
Przygotuj sos pieprzowy: na patelnię, na której smażyłeś mięso, wlej wino, dodaj zielony pieprz. Gdy alkohol odparuje, dodaj śmietankę i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
Gotowym sosem polej polędwiczki i pieczone ziemniaki.
Komentarze
grazynkazakrzewska
Bardzo dobre i najadające – paluszki lizać (właśnie zjedliśmy). Poleciłam ten przepis mamie i bratowej. ?
Natkaxoxo
Sos jest obłędny! zamiast ziemniaczków zrobiłam z kopytkami ;)
agusia807
Witam . Bardzo pyszny obiadek dzisiaj zrobiłam rodzinka zajadała ze smakiem. Dziękuje pozdrawiam ☺
Adriana
Pyszny pomysl na obiad, uwielbiam sos z zielonym pieprzem a ten przepis jest wysmienity i szybki do zrobienia !! Zaraz bedziemy zajadac ze smakiem niedzielny obiadek :-)
Emilia
Robilam rowniez dzisiaj wlasnie leze i odpoczywam. To bylo miodzio!!!!:)