Co kupić?
- 5 czerwonych papryk
- 4 pomidory obrane ze skórki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego tymianku
- 1.2 l bulionu warzywnego lub rosołu
- 100 ml śmietanki kremówki
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- natka pietruszki lub kolendry
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- grzanki
Jak przygotować?
Piekarnik nastaw na maksymalną temperaturę (230 lub 250 stopni) z włączoną funkcją grill.
Paprykę piecz około 10 minut, przewracając od czasu do czasu tak, aby była równomiernie przypieczona.
Przyrumienioną paprykę przełóż do miski,
. Odłóż, aż papryka całkowicie wystygnie.Wtedy ściągnij folię i delikatnie, małym nożykiem ściągaj skórkę z papryki, będzie to bardzo proste i potrwa dosłownie kilka minut.
Obraną paprykę pokrój w paski lub kostkę.
Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
W głębokim garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i cebulę oraz słodką i ostrą paprykę.
- Przepis na bulion znajdziesz
Do bulionu dodaj paprykę, zagotuj.
Śmietankę podgrzej.
Zupę rozlej do miseczek, dodaj po 2 łyżki śmietanki, pietruszkę (lub kolendrę) i grzanki.
Komentarze
Lusia2311
Przepis do niczego zupa krem powinna byc kremowa ta jest rzadka. Gdyby bylo 500 ml bulionu to wyszedl by krem. Zrobilam jak w przepisie zmarnowalam skladniki I czas. :(
Juliaaaa
Witaj Aniu,
Czy oprócz czerwonej papryki można dodać białą?
Edyta
przepyszna zupa, na pewno jeszcze ją ugotuję.
Ada
Bardzo ciekawy smak. U mnie zupy krem to standard zaraz obok rosołu. Dlatego dzisiaj owa zupa znów zagości na moim stole :)
Viola
Zdecydowanie jedna z moich ulubionych zupek krem mmmniam mniam mniam troszkę inaczej zrobiłam, tak po swojemu ale dziękuję za cudny, inspirujący przepis
Katarzyna
Krem pierwsza klasa! Łatwy w przygotowaniu i przepyszny ! Polecam !