ANIA STARMACH

Królik w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem

4Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Przygotowując królika według tego przepisu, otrzymasz delikatne, soczyste i wyjątkowo aromatyczne mięso.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 króliki
  • 200 ml śmietanki
  • 200 ml białego wina
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • świeży rozmaryn
  • oliwa
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Królika podziel na 6 lub 8 części. Natrzyj go posiekanym czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki.

  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.

  3. Części królika obtocz w mące, przysmaż na patelni, aż z wierzchu mięso się zarumieni.

  4. Ściągnij mięso na chwilę z patelni, każdy kawałek posmaruj niewielką ilością musztardy.

  5. Na patelnię wrzuć cebulę i masło, smaż przez 5 minut. Do cebuli dodaj królika, zalej całość winem, poczekaj aż alkohol odparuje, wtedy dodaj wodę, zagotuj.

  6. Wstaw do piekarnika (najlepiej w tym samym naczyniu, jeśli nadaje się do przetrzymywania w wysokich temperaturach; jeśli nie, przełóż mięso i płyn do brytfanny) o temperaturze 180 stopni na 35 minut.

  7. Po tym czasie wyciągnij mięso z wywaru, przykryj je folią i pozwól mu odpocząć. Płyn przelej przez sitko (aby pozbyć się cebuli) do rondla, podgrzewaj w celu odparowania połowy jego objętości.

  8. Dodaj śmietankę, odparuj, aby sos otrzymał odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku. Królika podawaj z sosem i ziemniakami lub ryżem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

AroP

Dla większości moje pytanie banalne ale jeszcze nie okiełznałem tematu na tyle by nie pytać.Jakie wino wytrawne ,półwytrawne półsłodkie czy słodkie ? czy zależność wyboru wina jest uzależniona od tego jakie wino lubimy?

Trwa ładowanie...