Co kupić?
- 1 króliki
- 200 ml śmietanki
- 200 ml białego wina
- 250 ml wody
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- świeży rozmaryn
- oliwa
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Odstaw na noc do lodówki.
Części królika obtocz w mące,
Ściągnij mięso na chwilę z patelni,
. zalej całość winem, poczekaj aż alkohol odparuje, wtedy dodaj wodę, zagotuj.
(najlepiej w tym samym naczyniu, jeśli nadaje się do przetrzymywania w wysokich temperaturach; jeśli nie, przełóż mięso i płyn do brytfanny) o temperaturze 180 stopni na 35 minut.
Płyn przelej przez sitko (aby pozbyć się cebuli) do rondla, podgrzewaj w celu odparowania połowy jego objętości.
Dodaj śmietankę, odparuj, aby sos otrzymał odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku. Królika podawaj z sosem i ziemniakami lub ryżem.
Komentarze
AroP
Dla większości moje pytanie banalne ale jeszcze nie okiełznałem tematu na tyle by nie pytać.Jakie wino wytrawne ,półwytrawne półsłodkie czy słodkie ? czy zależność wyboru wina jest uzależniona od tego jakie wino lubimy?