Co kupić?
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 kg pomidorów (poza sezonem 2 puszki pomidorów krojonych)
- 50 g tartego parmezanu
- 3 gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 1 gałązka rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- bazylia do dekoracji
Jak przygotować?
Pomidory obierz ze skórki (zobacz video).
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, cebulę oraz zioła.
Całość duś przez 20 minut, ściągnij z patelni.
Kurczaka pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem.
(mięso będzie jeszcze zapiekane w piekarniku, więc nie musi być całkowicie usmażone).Zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawaj z bazylią.
Komentarze
mpwiedzma
Zrobione, zniknęło w 15 minut :) Przepyszne danie, podałam z pieczonymi batatami.
Ulcia
Nie jestem miłośniczką pomidorów, ale to danie jest rewelacyjne. Proste a takie dobre :-)
Marena
Wspaniałe ?
Krystyna
Konkurs Same Pyszności
NataliaCharaba
Konkurs Same Pyszności
NataliaCharaba
Konkurs Same Pyszności!