ANIA STARMACH

Makaron z krewetkami

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Bez laktozy
Fit
Ania Starmach

Niesamowite połączenie krewetek z aromatem białego wina i odrobiną czosnku. Włoski styl w zasięgu ręki lub... widelca.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 300 g makaronu
  • 300 g krewetek tiger
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 50 ml białego wina
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Czosnek i papryczkę posiekaj, podsmaż na patelni z oliwią z oliwek.

  2. Dodaj krewetki oraz pomidorki do podsmażonego czosnku i papryczki. Podsmażaj je 3–4 minuty.

  3. Na patelnię wlej białe wino, poczekaj, aż odparuje. Zdejmij z palnika gotowy sos.

  4. Na patelnię z krewetkami przełóż ugotowany al dente makaron (poradę, jak ugotować makaron al dente, znajdziesz tutaj), wymieszaj składniki i przełóż danie na talerze.

  5. Podawaj z grubo posiekaną pietruszką.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

8bd47dc1fa8536caba562f3898d5b7c0

Mi osobiście nie trafia w gusta. Chyba najgorszy makaron z krewetkami jaki jadłam. Szkoda, mogłam inaczej wykorzystać te owoce morza?
Rozumiem, że wszystkim smakuje, mi niestety nie.

kamesznikov

robiłam zarówno z trofile liguri jak i z wstążek. oe wiem czy z trofile nie smakuje mi bardziej niż z makaronów „długich”

kamesznikov

świetny przepis, robiłam już kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi petarda! wspaniale zestawienie smakowe. wychodzi już za pierwszym razem. fantastyczne, nieprzekombinowane zestawienie smakowe, zwłaszcza gdy mamy do dyspozycji sezonowe pomidorki z gruntu! gorąco polecam!

leszekszubert

Wyszło genialnie … Ja zamarynowalem krewetki w 4 oliwach smakowych z domieszką pasty z czarnego czosnku … Petarda

bernadettabrusik

Ja nie miałam Tagliatelle więc użyłam ? Spaghetti, krewetki ? trochę dłużej smażyłam ale wyszło pyszne! Polecam

Makaron z krewetkami

T.B.

I znowu to zrobiłem ?
Ale, że miałem surowe (szare) krewetki w skorupkach, zrobiłem tak:
– obrane skorupki i ogonki wygotowałem w rondelku, w bardzo małej ilości wody,
– gdy uznałem, że są już wygotowane, wlałem do nich to należne z przepisu białe wino, dodałem szczyptę soli i jeszcze trochę pogotowałem,
– wywar wlałem przez sitko do krewetek wtedy, gdy w przepisie jest przewidziane wlanie wina.
Wyszło pysznie, aromatycznie, prawie jak w Toskanii – bo stamtąd mamy z żoną wspomnienie wspaniałych spaghetti frutti di mare (użyłem spaghetti).

pamelakiszkiel

Wspaniałe, wykwintne danie! Dzisiaj robię po raz drugi. Aż musiałam się zalogować, żeby napisać komentarz i podziękować za ten przepis. Pani Aniu, każde danie, które robiłam z Pani przepisu, wyszło pyszne

Akord

Zrobiłam w weekend. Oliwę zamieniłam na masło i nie dodałam wina (zawsze po jego dodaniu mam wrażenie, że potrawy mają posmak czegoś zepsutego). Wyszło przepyszne. Następnym razem, aby uzyskać sosik, dodam nieco wody z makaronu ?

T.B.

Dodam jeszcze, że niemal dokładnie tak samo robię spaghetti z tuńczykiem. Takim z puszki, w sosie własnym – jak z reklamy :)
Różnica jest taka, że nie dodaję wina, czosnkiem aromatyzuję tylko oliwę, a pomidorki podsmażam przed dodaniem tuńczyka, którego dodaję razem z sosem własnym i potem już tylko dobrze wszystko podgrzewam.

T.B.

Smażenie pisze się przez samo "ż" – walterze.p
A przepis znakomity. Dzisiaj wypróbowany.

8bd47dc1fa8536caba562f3898d5b7c0

A znakomity piesze się dla mnie. Każdy ma inny gust kulinarny. Dla mnie przepis porażka.

Trwa ładowanie...