Co kupić?
- 12 herbatników digestive (około 120 gramów)
- 80 g masła
- 400 g 3-krotnie mielonego sera
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g malin (poza sezonem użyj owoców mrożonych lub do każdego sernika na spód nałóż łyżeczkę konfitury malinowej)
Jak przygotować?
Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni.
Masło rozpuść w garnku na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliło.
Do pokruszonych herbatników dodaj masło, wymieszaj. Ciasteczkową masę przełóż do sylikonowych foremek na muffinki i ugnieć łyżką.
Formę schowaj do lodówki.Ser przełóż do miski.
Do miski wrzuć też jajka, mąkę i cukier puder. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera.Wyjmij foremkę na muffinki z lodówki.
Serniczki raczej nie urosną, wiec wypełnij foremki po brzegi.Wstaw serniczki na 20 minut do piekarnika.
Upieczone serniczki pozostaw w foremkach do studzenia. Dopóki są gorące, są bardzo delikatne i, wyciągając je, możesz je uszkodzić
Komentarze
Ulcia
Robiłam już dwa razy (w wersji bez herbatników i z) i za każdym razem wyszły pyszne. Wydaje mi się, że mogłoby być więcej masła lub mniej herbatników, żeby spód lepiej się trzymał. Nie starcza mi też nigdy masy na przykrycie malin, ale mimo wszystko są wspaniałe! Nie za słodkie – idealne!
Magdalena
Pychota ??
Kasia
Konkurs Same pyszności
Dominika
Konkurs Same pyszności!
Mini serniczki to najlepszy pomysł na dawkowanie słodkości podczas bycia na diecie. Jak zwykle wyszły przepyszne!
asiash
Konkurs "Same pyszności"
Gdy dzieciaki chorują milej i szybciej mija czas przy wspólnych wypiekach. Dziś mini serniczki z malinami w wersji patriotycznej!