ANIA STARMACH

Puszyste placuszki (pancakes) Tarta podwójnie jabłkowa

Makowiec

Puszyste placuszki (pancakes)

Najprostsza szarlotka

4Ilość osób
80 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Błyskawiczna szarlotka na pysznym, kruchym cieście. Zawsze się udaje!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 320 g mąki
  • 250 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • Farsz
  • 2 kg jabłek (ja wybieram szarą renetę)
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodatkowo
  • cukier puder do dekoracji

Jak przygotować?

  1. Masło pokrój w małe kawałki.

  2. W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta (możesz wymieszać je rękoma lub użyć robota kuchennego).

  3. Z ciasta ulep kulkę, lekko spłaszcz, owiń folią przeźroczystą i przełóż na minimum 40 minut do lodówki.

  4. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do rondla lub na patelnię. Dodaj cukier i cynamon, smaż około 20–25 minut, aż jabłka zaczną zamieniać się w mus.

  5. Ciasto podziel na dwie części.

  6. Kwadratową lub prostokątną formę (24x24 lub 20x30) wyłóż papierem do pieczenia.

  7. Ciasto będzie trudno wałkować, więc po prostu odrywaj małe kawałki i wyklejaj nimi dno formy.

  8. Spód ciasta podpiecz 12–15 minut w temperaturze 180 stopni.

  9. Na podpieczony spód wyłóż mus jabłkowy.

  10. Dodaj drugą połowę ciasta (też odrywaj kawałki i układaj obok siebie, możesz też zetrzeć ciasto na tarce).

  11. Ciasto piecz godzinę w 180 stopniach.

  12. Podawaj z cukrem pudrem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

olaz

Najlepszy przepis na szarlotkę pod słońcem!!

elzbietalaskowska

Ciasto super wyszło wyrobione w maszynie. Masło osełkowe myślę, że zrobiło robotę. Szarlotka zaraz wędruje do piekarnika

monikawojtowicz

Może I szarlotka pyszna ale to ciasto do wyrobienia to jakaś masakra ?

juliakarbowska

Zrobilam wczoraj szarlotke i jest przepyszna i bardzo łatwa w wykonaniu ❤️ Polecam wszystkim smakoszom ?

majestatyczny_witold

Przepis źle zrobiony, proszę o dokładniejsze zdjęcie konsystencji ciasta, nie wiem czy mam dobre ciasto, co jak nie mam folii? Może być recznik papierowy?!

Izabela

Przepyszna

majestatyczny_witold

Czym smakowała?

julitapaluch

Pani Aniu…mąż wg Pani przepisu upiekł szarlotkę…palce lizać ?
Tak dobrej szarlotki nie jadłam już dawno…dzieci się wręcz kłóciły kto ma zjeść ostatni kawałek ❤️

Pat_ka

Pani Aniu, czy mus można zawekować i użyć go później do tego przepisu?

Katarzyna Macek

Osobiście nie lubię szarlotki ale to ciasto mnie ujęło – pyszna! Ciasto kruche absolutie fantastyczne! Zniknęła cała prawie jeszcze ciepła :)

wojtekkedziora

Jestem w trakcie przygotowywania musu.
Przepięknie pachnie.

Tarta podwójnie jabłkowa

Maccaroni & Cheese – makaron w sosie serowym

Trwa ładowanie...