Co kupić?
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g kolorowych cukierków czekoladowych
Jak przygotować?
Wymieszaj mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Mikserem utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę.
Ciasto zawiń w przezroczystą folię i włóż na 5 minut do zamrażarki. Na blasze połóż arkusz papieru do pieczenia.
Z ciasta formuj małe kuleczki, układaj je na blasze.
Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą miękkie, ale z czasem stwardnieją, dlatego należy je studzić na kratce z piekarnika.
Komentarze
AgaZ
Idealne są po prostu😋
Lukaszsochowski
Jeżeli ktoś lubi trochę mniej słodkie to polecam dać 60g miodu i 60g cukru. W razie gdyby ciasto wyszło zbyt lejące dodać trochę mąki.
Mdruzb
Ile ciastek wychodzi z podanej ilości składników?
karolia17
Konkurs Same pyszności
Cukierków potrzeba 300g
100g na ciastka
100g dla mnie
100g dla pomocnika, żebyśmy jakoś doczekali aż się upieką:)
Krystyna32
Konkurs Same pyszności!
Gosia
Konkurs Same pysznosci
Troszke inna wersja piegowatych…
anita86
Konkurs Same Pyszności.
ewelina83
Konkurs Same Pyszności. Pyszne urodzinki z Anią Starmach. Pozdrawiam.
Karolina
KONKURS SAME PYSZNOŚCI
cukierki są eko, tylko naturalne barwniki… Zdrowo, wesoło i pysznie…Jak niewiele potrzeba do szczęścia!
Kasia
Konkurs Same pyszności