Co kupić?
- Farsz
- 300 g suszonych śliwek
- 100 g powideł śliwkowych
- 150 g cukru
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 skórka z cytryny
- szczypta cynamonu
- Ciasto
- 350 g mąki
- 200 ml ciepłej wody
- sól
Jak przygotować?
- Farsz
Wodę zagotuj z cukrem.
Suszone śliwki pokrój w drobne paseczki, dodaj do wody, gotuj około 20 minut, po tym czasie odcedź.
Pokrojone śliwki wymieszaj z powidłami, dopraw cynamonem, dodaj cukier waniliowy i skórkę cytrynową startą na tarce.
- Ciasto
Mąkę wysyp na blat, wymieszaj ją z solą, uformuj kopczyk z zagłębieniem.
Wlej tam wodę i zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne.
Przełóż do miski i przykryj ściereczką, aby nie wyschło.
Odrywaj po kawałku ciasta, wałkuj cienko, podsypując stolnicę odrobiną mąki.
Szklanką wycinaj z ciasta kółka, na środku każdego z nich nałóż łyżkę farszu, mocno ściskaj brzegi.
Wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj około 4–5 minut.
Komentarze
Andrew1970
Ja polecam pierogi marki soodi mrożone najwyższa jakość produktu i duża ilość smaków polecam!
Kasia
Konkurs Same pyszności!
magdow
Konkurs Same pyszności!