Co kupić?
- 700 g mięsa wołowego z kością (polecam pręgę wołową)
- 300 g makaronu jajecznego
- 3 l wody
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 2 udka z kurczaka
- 2 plasterki suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 liście kapusty włoskiej
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 gałązka lubczyku
- 0.5 selera
- kawałek pora
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Mięso umyj i przełóż do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj, następnie pozbądź się wody, mięso ponownie przepłucz, zalej świeżą wodą.
Marchewkę, selera i korzeń pietruszki obierz, dodaj do garnka, dodaj też przepłukane liście kapusty, suszone grzyby oraz przyprawy.
Garnek przykryj, pozostawiając małą szparę, gotuj na małym ogniu przez 3-4 godziny.
Od czasu do czasu (co pół godziny odkąd zupa zacznie się gotować) za pomocą łyżki usuwaj szumowiny (szara piana unosząca się na powierzchni). Tuż przed podaniem ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Rosół podawaj z kawałkami mięsa, pokrojoną marchewką, natką pietruszki i makaronem.
Komentarze
Ulcia
Pyszny rosół! Odkąd poznałam ten przepis, zawsze przyrządzam rosół właśnie w ten sposób.
magdow
Konkurs Same pyszności!
Natalia
Witam, dlaczego odlewamy wodę po ugotowaniu mięsa ?
Ulcia
Żeby pozbyć się szumowin, które wychodzą po gotowaniu mięsa :)
kocham_swieta67
Pani Aniu……czy moze Pani podać parę przepisów na dobry obiad kolację dla cukrzykow?
Paddy
Właśnie taki króluje na stole u mojej mamy, pycha :)
Ania Starmach
U Mamy zawsze smakuje najlepiej :)