Co kupić?
- 1 kg schabu bez kości
- 10 śliwek
- 10 moreli
- 2 marchewki
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- majeranek
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Wkładaj do niego naprzemiennie i pojedynczo śliwki i morele.
Wkładaj do niego naprzemiennie i pojedynczo śliwki i morele.
Używamy plików cookie, aby pomóc Ci w sprawnej nawigacji i wykonywaniu niektórych funkcji. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie w ramach każdej kategorii zgody.
Komentarze
akkir
Ta potrawa od lat gości na moim stole w wielkie okazje… i bez okazji. Schab jest wyjątkowo smaczny i malowniczo prezentuje się na stole. Oczywiście, aby nie było stale tak samo, wprowadzałam eksperymenty, np robiłam też nakłucia nożem z zewnątrz szynki i w powstałe kieszonki wkładałam morelki – po pokrojeniu w plastry wygląda to naprawdę bajecznie na talerzu. Aniu bardzo serdecznie dziękuję Ci za ten przepis – warty polecenia! A do schabu czasami podaję pęczak wymieszany z Twoją – tyle, że drobno pokrojoną – marchewką. Mniam mniam.
walter.p
U mnie na stole jest od prawie 30 lat, tylko ja suszone morele i śliwki moczę dzień wcześniej w wermuth*cie, by nabrały wilgotności i smaku! Wpychanie suszonych owoców do suchego mięsa jest bez sensu!