ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Śledzie w occie

4Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Ania Starmach

Śledzie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Spróbuj wersji w octowej zalewie :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g płatów śledziowych (solonych, najlepiej matjasów)
  • 4 duże średnie cebule
  • Zalewa
  • 1 l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml octu
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren czarnego pieprzu

Jak przygotować?

  1. Śledzie zalej zimna wodą i mocz około 3 godziny, odcedź.

  2. Składniki zalewy umieść w garnku, zagotuj i całkowicie ostudź.

  3. Cebule pokrój w piórka, w garnku zagotuj wodę z łyżką cukru. Do wody wrzuć cebulę, po minucie odcedź.

  4. W słoikach układaj naprzemiennie śledzie i cebulę, dodaj zalewę.

  5. Zamknij i odstaw na minimum 24 godziny do lodówki.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...