ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Sernik mojego taty

6Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Sernik mojego taty to niekwestionowany smak dzieciństwa! Obsypany cukrem pudrem i migdałami zaskakuje z każdym kęsem :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 kg sera białego (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść rodzynek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 rozbełtane jajko

Jak przygotować?

  1. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym.

  2. Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.

  3. Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.

  4. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.

  5. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni.

  6. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut.

  7. Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik opadnie jedynie nieznacznie.

  8. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

kasik

Pyszny i prosty. Cukier zamieniłam na ksylitol, a że nie lubimy bardzo słodkich wiec zmniejszyła ilość do 120 gram. Wyszedł pycha. Puszysty i genialny. Zostaje u nas na stałe ❤️❤️❤️

anuskappp

Ja tez zamieniam cukier na ksylitol i daje łącznie 200g. Sernik gości u nas na każda okazje, jest pyszny!

Agnieszka

sernik jest genialny ale tortownica o średnicy 23 cm jest zdecydowanie za mała, u mnie w tortownicy o średnicy 24 cm ciasto "wykipiało".

Ulcia

Sernik w trakcie pieczenia :)

Sernik mojego taty

akkir

Aniu zrobiłam Twój sernik i wyszedł wspaniale. Oprócz niezwykłych doznań smakowych dostałam też porcję ciepłych wspomnień. Pamiętam, jak moja babcia robiła podobny sernik. Poszczególne czynności wykonywała w ciut innej kolejności (ciekawe czy ma to znaczenie?) ale jej sernik też był rewelacyjny.

OlaB

Zrobiłam!!! Pani Aniu, bardzo dziękuję za przepis:). To mój pierwszy upieczony w życiu sernik i wyszedł. Przepyszny zwłaszcza po schłodzeniu. Gorąco polecam.

nicepix

Najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłem! W cukierniach takiego nie ma:) Mistrzostwo! Dziękuję za dokładny przepis. A ja jeszcze do tego uprażyłem migdały z karmelem… Pychaaa!

Pszczola

Tortownica 270 mm będzie dobra, wtedy podczas pieczenia wystaje tylko z ok. 1 cm i potem ładnie się prezentuje. Nie polecam 220 mm bo wtedy wychodzi sernik a'la grzyb:) wypróbowałam:P W obu przypadkach sernik jest przepyszny.
ps. coś jest w tym tytule, bo ja go piekę dla Taty :)

gallina5

Jaka będzie srednica tortownicy?

Dagmara

Bardzo proszę o informację o wielkości tortownicy. Jaka średnica? Dziękuję :)

Teresa Bartek

witam na jaki rozmiar tortownicy

Trwa ładowanie...