Co kupić?
- 1 kg sera białego (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki
- 300 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 rozbełtane jajko
Jak przygotować?
Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym.
Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.
Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.
Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni.
Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut.
Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik opadnie jedynie nieznacznie.
Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.
Komentarze
kasik
Pyszny i prosty. Cukier zamieniłam na ksylitol, a że nie lubimy bardzo słodkich wiec zmniejszyła ilość do 120 gram. Wyszedł pycha. Puszysty i genialny. Zostaje u nas na stałe ❤️❤️❤️
anuskappp
Ja tez zamieniam cukier na ksylitol i daje łącznie 200g. Sernik gości u nas na każda okazje, jest pyszny!
Agnieszka
sernik jest genialny ale tortownica o średnicy 23 cm jest zdecydowanie za mała, u mnie w tortownicy o średnicy 24 cm ciasto "wykipiało".
Ulcia
Sernik w trakcie pieczenia :)
akkir
Aniu zrobiłam Twój sernik i wyszedł wspaniale. Oprócz niezwykłych doznań smakowych dostałam też porcję ciepłych wspomnień. Pamiętam, jak moja babcia robiła podobny sernik. Poszczególne czynności wykonywała w ciut innej kolejności (ciekawe czy ma to znaczenie?) ale jej sernik też był rewelacyjny.
OlaB
Zrobiłam!!! Pani Aniu, bardzo dziękuję za przepis:). To mój pierwszy upieczony w życiu sernik i wyszedł. Przepyszny zwłaszcza po schłodzeniu. Gorąco polecam.
nicepix
Najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłem! W cukierniach takiego nie ma:) Mistrzostwo! Dziękuję za dokładny przepis. A ja jeszcze do tego uprażyłem migdały z karmelem… Pychaaa!
Pszczola
Tortownica 270 mm będzie dobra, wtedy podczas pieczenia wystaje tylko z ok. 1 cm i potem ładnie się prezentuje. Nie polecam 220 mm bo wtedy wychodzi sernik a'la grzyb:) wypróbowałam:P W obu przypadkach sernik jest przepyszny.
ps. coś jest w tym tytule, bo ja go piekę dla Taty :)
gallina5
Jaka będzie srednica tortownicy?
Dagmara
Bardzo proszę o informację o wielkości tortownicy. Jaka średnica? Dziękuję :)
Teresa Bartek
witam na jaki rozmiar tortownicy