ANIA STARMACH

Sernik mojego taty

6Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Sernik mojego taty to niekwestionowany smak dzieciństwa! Obsypany cukrem pudrem i migdałami zaskakuje z każdym kęsem :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 kg sera białego (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść rodzynek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 rozbełtane jajko

Jak przygotować?

  1. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym.

  2. Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.

  3. Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.

  4. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.

  5. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni.

  6. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut.

  7. Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik opadnie jedynie nieznacznie.

  8. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

siwiczek

Czy bez rodzynek i zurawiny sernik bedzie rownie udany?

Joasia1980

No i mam to czego szukałam!

anita

Jaki najlepiej ser bialy?

Dagmara

Robię na Święta….:)….

Trwa ładowanie...