Co kupić?
- 1 kg sera białego (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki
- 300 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 rozbełtane jajko
Jak przygotować?
Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym.
Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.
Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.
Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni.
Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut.
Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik opadnie jedynie nieznacznie.
Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.
Komentarze
siwiczek
Czy bez rodzynek i zurawiny sernik bedzie rownie udany?
Joasia1980
No i mam to czego szukałam!
anita
Jaki najlepiej ser bialy?
Dagmara
Robię na Święta….:)….