Co kupić?
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 250 g makaronu spaghetti
- 400 ml przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)
- 1 małe jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Natkę pietruszki posiekaj.
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój (możesz zetrzeć je na tarce).
Przełóż je do dużej miski, dodaj natkę pietruszki, bułkę tartą, jajko oraz mięso. Przypraw solą i pieprzem.
Całość wymieszaj rękami.
Z masy mięsnej formuj małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego w łupince).
Na patelni rozgrzej oliwę, ostrożnie kładź pulpeciki, smaż około 2–3 minuty z każdej strony, aby się przyrumieniły.
Na patelnię wlej przecier pomidorowy (uważaj, może pryskać).
Gotuj na małym ogniu około 10–15 minut.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Wrzuć makaron – czas gotowania jest podany na opakowaniu.
Ugotowany makaron odcedź, przełóż na talerze, dodaj pulpeciki i polej sosem. Posyp parmezanem, a jeśli lubisz – również natką pietruszki.
Komentarze
Kasia
Aniu, jak przyprawić passatę, żeby ten sos nie był taki kwaśny? :)
pawelkokoszkiewicz
Można dodać cukru i soli.
dominika123
Pyszne