ANIA STARMACH

Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Lubisz wyrazisty, orientalny smak? Spróbuj tajskiej zupy z mlekiem kokosowym!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 3 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 garści cienkiego makaronu ryżowego (1/2 opakowania)
  • 200 g pieczarek
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 1 cebulka dymka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • świeża kolendra
  • limonka

Jak przygotować?

  1. Chili, imbir, czosnek, cebulę posiekaj. Przysmaż na oleju kokosowym.

  2. Kurczaka i paprykę pokrój w cienkie paseczki, pieczarki w plasterki.

  3. Do chili dodaj kurczaka, smaż przez chwilę, dodaj paprykę, po kilku minutach dodaj pieczarki.

  4. Całość zalej bulionem, dodaj sos sojowy, sos rybny, mleko kokosowe. Gotuj przez 15 minut.

  5. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Dodaj do bulionu.

  6. Do zupy dodaj też kukurydzę, cebulkę dymkę.

  7. Przed podaniem dodaj kolendrę i sok z limonki.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

andzioras

Prosty i pyszny przepis! Rewelacja! Mąż zachwycony! :)

Trwa ładowanie...