Co kupić?
- Spód:
- 200 g herbatników zbożowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 70 g miękkiego masła
- Krem:
- 200 g mascarpone
- 200 g białej czekolady
- Ziarenka z laski wanilii
- Dodatkowo:
- 250 g malin
Jak przygotować?
W malakserze posiekaj herbatniki na drobny proszek.
Gorzką czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść podgrzewając misę robota. Możesz też tradycyjnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Herbatniki wymieszaj z miękkim masłem, czekoladą i cukrem za pomocą mieszała K lub elastycznego.
Masą ciasteczkową wyłóż spód tarty (na dnie umieść papier do pieczenia).
Białą czekoladę połam na kawałki, rozpuść w misie robota planetarnego delikatnie ją podgrzewając.
Misę ostudź i zamontuj trzepaczkę.
Dodawaj do czekolady mascarpone i wanilię, powoli mieszając.
Krem wyłóż na ciasteczkowy spód, a na wierzchu ułóż maliny.
Schładzaj przez noc w lodówce.
Komentarze