ANIA STARMACH

Zielone pierniczki

6Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Purella

Chlorella

Zobacz szczegóły
Purella

Moringa

Zobacz szczegóły

Co kupić?

  • Pierniczki (ok. 40 sztuk):
  • 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
  • 150 ml miodu
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (w składzie powinna mieć: cynamon, kardamon, imbir, anyż)
  • 1 łyżka chlorelli Purella
  • 1 łyżka moringi Purella
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jak przygotować?

  1. Pierniczki:
  2. Miękkie masło wymieszaj na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem.

  3. Dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawy, moringę i chlorellę.

  4. Ciasto szybko zagnieć i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.

  6. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na około 0,5 cm (im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Wykrawaj pierniczki.

  7. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-12 minut.

  8. Lukier:

  9. Aby przygotować lukier, cukier puder przesiej do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Całość podgrzej. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru, jeśli zbyt gesty – soku. Gotowym lukrem dekoruj upieczone pierniczki.

Ania Starmach

Zielone pierniczki z dodatkiem superfoods przywołają wiosnę do Twojego domu!

– Ania Starmach

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...