Co kupić?
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 200 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 1 laska wanilii
Jak przygotować?
Żelatynę wymieszaj z dwoma łyżkami wody (jak rozpuścić żelatynę, znajdziesz tutaj). Poczekaj, aż napęcznieje. Następnie podgrzej w małym garnku i wymieszaj z jedną łyżką jogurtu i jedną łyżką cukru.
Płynną żelatynę wymieszaj z jogurtem i ziarenkami wyciągniętymi z rozkrojonej laski wanilii.
Truskawki wymieszaj z dwiema łyżkami cukru i zblenduj za pomocą miksera na gładkie puree.
Jogurt przelej do szklanek, schładzaj w lodówce przez minimum 40 minut.
Przed podaniem dodaj do deseru puree truskawkowe.
Komentarze
Adam.D
Warto dodać że jogurt musi być letni podczas wlewania do niego rozpuszczonej żelatyny……. nie wszyscy znają się na gotowaniu……
Aneta
Troszkę podrasowałam ale deser pyszotka. Znajomi też byli zachwyceni
OlaB
Pychota?
Anula
Konkurs Same pyszności – a może ciut odwrócona wersja? :)
zwiatremwewlosach
Kiedy wszyscy myślą o Rogalach Marcińskich, ja sięgam po swoje ulubione przepisy :)
Konkurs Same pyszności!
Gosia
Konkurs Same Pysznosci
Anita G.
Delikatnie zmodyfikowany deser, ułożony warstwami z większą ilością musu truskawkowego, polecam każdemu, to iście same pyszności :-) Konkurs Same pyszności ;-)
Sylvia
Aniu, czy zamiast cukru można użyć miód ?
EdytaA
Super deser :-) inspiruje mnie Pani codziennie w kuchni :-)
Żaneta
Deser pychota! Tylko w moim wykonaniu było więcej sosu truskawkowego na górze, nie mogłam się powstrzymać…?
Ania Starmach
super! ja też lubię jak sosu jest troszkę więcej ;)) hih