Co kupić?
- 5 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 300 ml śmietanki 36%
- 6 marakui
Jak przygotować?
Białka ubijaj w robocie planetarnym za pomocą trzepaczki.
Pod koniec ubijania zacznij wsypywać partiami cukier. Ubijaj do momentu, aż cukier całkowicie rozpuści się w białkach.
Wtedy dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, wymieszaj.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką.
Na blasze z papierem do piecze i formuj bezowe gniazda i pamiętaj o zachowaniu odstępów pomiędzy gniazdami.
Bezy piecz 120 minut w 120 stopniach.
Po upieczeniu pozostaw w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubij w robocie planetarnym za pomocą trzepaczki.
Pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru waniliowego.
Śmietanę nałóż do każdego gniazda,a na wierzch nałóż ziarenka markuj.
Komentarze