Co kupić?
- 500 g mielonej wołowiny
- 500 ml passaty pomidorowej (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
- 200 ml wody
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy (lub 2 kolby ugotowanej kukurydzy)
- 1 cebula
- 1 duża szczypta: chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano, kminu rzymskiego
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie.
i mięso, smaż na dużym ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor.
Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z mięsem.
Gotuj około 20–30 minut.
, gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku.
Możesz podać z ziemniakami, ryżem albo guacamole.
Komentarze
Dominika
Wyszło genialne!
Sandra
Konkurs Same Pyszności
Kaludia
Konkurs Same pyszności !
Kaludia
Konkurs same pyszności!
magdow
Konkurs Same pyszności
Ola
Konkurs Same Pyszności. :-)
alaoko1
Konkurs Same pyszności!
aleksandra_krywult
Witam Pani Aniu :) bardzo lubię Chili con carne i bardzo często gości u mnie w domu – szybko się robi i można podawać na różne sposoby. Wykonanie bardzo podobne, tylko u mnie w podwójnej ilości :) Różnica polega na tym, że do zestawu przypraw u siebie wprowadziłam cynamon, kakao extra ciemne oraz brązowy cukier (większa szczypta, na tzw. "oko") – nieziemsko podbija smak potrawy :) polecam spróbować. Pozdrawiam serdecznie
Ola
Bardzo pyszne danie :-) moje Księżniczki (najmłodsza ma roczek) bardzo lubią tą potrawę. Nie zawsze dodaje mięso mielone wołowe. Często daję wieprzowe lub z indyka i też w smaku jest wyśmienite!