ANIA STARMACH

Gofry

2Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Złociste, chrupiące gofry w towarzystwie świeżych owoców – idealne na pyszny podwieczorek!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Dodatkowo
  • cukier puder, bita śmietana lub świeże owoce do podania

Jak przygotować?

  1. Oddziel żółtko od białka.

  2. Wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem.

  3. Osobno ubij białko.

  4. Delikatnie wymieszaj białko z ciastem.

  5. Mocno rozgrzej gofrownicę.

  6. Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni.

  7. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Agnieszka Rybarczyk

Pierwszy raz robiłam gofry z tego przepisu. Rewelacja ,chrupiące , super. Wcześniej nie mogła dobrać odpowiedniego przepisu, tak żeby dzieciom smakowały. Jeszcze dobrze nie zjadły , a już pytają się kiedy znowu zrobię . Gorąco polecam ,palce lizać.;)

aldonaSleziak

Robię po raz kolejny te gofry, mam NAPRAWDĘ starą gofrownicę, która ma chyba z 20 lat. Skupiłam się na zwiększeniu liczby składników 1,5x i zapomniałam dodać proszku do pieczenia… I wyszły i tak! Polecam przepis, a żeby gofry nie były twarde, to polecam krócej trzymać :-)

katarzynakulesza-cebula

Najlepsze gofry ! Wychodzą puszyste i bardzo smaczne.

Beata Stasiuk

Najlepszy przepis jaki miałam Gofry są puszyste i przepyszne.

dorotaaleksandra

Skusiło mnie nazwisko.Jednak zgodzę się z poprzedniczkami,coś tu nie zagrało.Gofry wyszły tak twarde,ewidentnie za mało mleka. Raczej daleko im do gofrów z budki, niestety:(

Martusia

Bardzo polecam przepis świetnie się udał!!!

nadiapianka

Wie ktos moze ile kalorii zawieraja same gofry bez dodatkow?

paulinabanaszak

Bardzo długo szukałam idealnego przepisu na gofry i wkoncu znalazłam! Gofry są idealne i bardzo smaczne. Przepis prosty w wykonaniu. Polecam do spróbowania!

agapanda

Gofry wyszły bardzo dobre , robiłam z połowy porcji wyszło 4, , chrupiące smaczne 5 min pieczenia oczywiście zależy od tortownicy
Napewno powtórzę przepis

Jkttdd

Bardzo nie polecam przepisu, gofry się nie udały. W przepisie podane jest za mało jajek. Zrobienie gofrów zajęło ponad 2 godziny i to bezskutecznie. Wyszły bardzo tłuste i słone. Nie polecam.

Kokos

Może należy oceniać jakość wykonania a nie jakość przepisu.

Trwa ładowanie...