Co kupić?
- 700 g kiszonej kapusty
- 400 g grochu
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 pełna łyżeczka majeranku
- 2 g łyżeczki kminku (całego)
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Jak przygotować?
(woda powinna wystawać kilka centymetrów ponad poziom grochu) i odstaw na 10 – 12 godzin.
Po tym czasie wodę odlej,
i gotuj groch na małym ogniu przez około 40 – 50 minut (aż będzie miękki, może się lekko rozpadać). Po ugotowaniu odcedź.Kapustę przepłucz pod zimną, bieżącą wodą, odciśnij,
., zalej szklanką wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotuj około godziny, po ugotowaniu odcedź.
Cebule obierz,
, przysmaż na łyżce masła i dodaj do kapusty.Ugotowaną kapustę wymieszaj z miękkim grochem,
, dopraw do smaku.
Komentarze
takikwiatek
Jaki groch nalezy użyć, taki łuskany?
Anna
Dzień dobry, ile dni wcześniej można przygotować tę potrawę. Albo czy można ją mrozić, wekować?
Radosław
Można mrozić. Najlepiej kilka dni przed. Dzisiaj będzie w sam raz.