Co kupić?
- 2 bakłażany
- 2 bataty
- 2 cukinie
- 4 pomidory
- 6 szalotek
- 1 czosnek
- 100 g sera feta
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Jak przygotować?
Bakłażany pokrój w plastry, posyp solą, odczekaj 15 minut, warzywa osusz ręcznikiem papierowym,
Wszystkie warzywa przełóż do dużego naczynia żaroodpornego, polej obficie oliwą, posól, dodaj zioła, wymieszaj (najlepiej rękoma).
Naczynie włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 30 minut.
Po tym czasie naczynie wyjmij,
Ponownie włóż do piekarnika na 15 minut.Najlepiej, jeśli naczynie położysz na środku stołu, każdy weźmie sobie ile chce. W sosie, który wytworzy się w naczyniu warto zamoczyć kawałek chleba ;)
Komentarze
ailouros
To danie jest nieziemskie. Nigdy nie jadłam czegoś, co by było tak pyszne, mimo prostoty przepisu i niewielkiej ilości przypraw.