Co kupić?
- 4 ziemniaki
- 3 kalarepki
- 2 jajka
- 1 kalafior
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu
- 1 natka koperku
- 400 ml kefiru
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Ziemniaki umyj dokładnie i ugotuj w osolonej wodzie.
Kalarepkę obierz (cieniej tam, gdzie jest miękka, grubiej od spodu, gdzie jest bardzo twarda).
Duś przez 15–20 minut, aż kalarepka będzie miękka, wtedy dopraw do smaku solą i pieprzem.Kalafiora umyj, odkrój liście, podziel na różyczki i wrzuć do garnka z wrzątkiem. Gotuj 10–15 minut (im mniejsze różyczki, tym krócej).
Aby przygotować jajko w koszulce, zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj ocet, jajka rozbij do małych szklanek/miseczek (1 jajko – 1 szklanka). (jedno po drugim). Gotuj około 3–4 minuty. Wyciągnij, używając łyżki cedzakowej.
Ugotowane ziemniaki podawaj z kalarepką, kalafiorem, jajkiem, dużą ilością koperku i szklanką kefiru!
Komentarze
Justyna
Wiosna na talerzu :)