Co kupić?
- 1 kg sera białego (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki
- 300 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 rozbełtane jajko
Jak przygotować?
Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym.
Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.
Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.
Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni.
Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut.
Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik opadnie jedynie nieznacznie.
Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.
Komentarze
AnnaWawro
Pani Aniu dzisiaj zrobiłam z połowy przepisu bo miałam pół kilo sera jeszcze od świąt.
Sernik był bardzo puszysty zrobiłam na małej blaszce 18 cm, ponieważ z kilograma sera robi się na blaszce 23 cm.
Wyrósł ponad 5 cm nad blaszkę wyglądał super a później upadł i jest taki lekko surowy szkoda nie wyszedł mi.:(
c00kie93
NIE POLECAM ! Jestem wściekła! Specjalnie założyłam konto, aby wyrzucić wręcz swoją frustrację. Forma 23?Miałam 26, kilka dobrych dużych łyżek nie dałam do formy, bo ciasta było za dużo. W piekarniku wszystko się rozlało, sernik do śmieci, kasa w błoto za produkty, zmarnowany czas plus w gratisie czyszczenie piekarnika.
marekolech
dokonały przepis, sernik wyrósł pomimo braku proszku do pieczenia, polowa cukru i zdecydowanie smaczniejszy, zamiast rodzynek dodałem śliwki suszone – taki mały kaprys
beatajasiurska-masiak
Najlepszy sernik! Robię od kilku lat i mój mąż już nie chce innego. Dla mnie też trochę za słodki ale daję po prostu mniej cukru. Można zrobić bez rodzynek co kto lubi. Dziękuję Pani Aniu za przepis.
AnnaWawro
Nie wiem dlaczego mi się nie udało taki upiec?:(
Jan17
Sernik jest potwornie słodki, ciężko go zjeść, smakuje trochę jak wata cukrowa z twarogiem gdyby była ciastem. Konsystencja za to jest bardzo dobra i kremowa, jednak nie przepadam również za rodzynkami i żurawiną w cieście(ja zrobiłem bez), jest tyle przepisów na sernik, dlaczego ktoś miałby robić akurat z tego. Jeden z najgorszych serników jakie jadłem, gdyby to był pierwszy sernik który bym spróbował, myślałbym że nienawidzę sernika
izaklr
Świetny przepis. Pierwszy tak pyszny sernik w moim życiu. Nawet w dobrych kawiarniach takiego nie jadłam.
koragawe
Tortownica w przepisie faktycznie za mała. Pierwszy raz niestety sernik "wykipiał" z tortownicy. Kolejnym razem przy większej tortownicy pięknie urósł potem opadł. Daje mąkę pszenną może trzeba ziemniaczana? Czy tylko mój sernik jest mokry po upieczeniu tak że na spodzie ma wodę? Co robię nie tak:(
AnnaWawro
Mój też mokry jak ugotowany
Anonim
Proszę używać sera Piątnica z waiderka
paciakalinowska
Pani Aniu, PRZEPYSZNY. Aż specjalnie zalogowałam się (mimo swojego lenistwa), żeby to napisać ??. Pięknie dziękuje za ten przepis. ❤️ W wolnych chwilach wiem gdzie zaglądać po coś dobrego ;)
jacekpatora
Pychota :)
Na zdjęciu – z połowy porcji, upieczony w keksówce ?
brzezinka_p
Sernik przepyszny. Jak chmurka! Robiłam dwa razy i za każdym zniknął w parę minut. Od siebie proponuję dodać do masy serowej pasty z wanilii Burbon dr Oetkera.